Съвет на управителите на Международния валутен фонд (МВФ) одобри общо разпределение на

...
Съвет на управителите на Международния валутен фонд (МВФ) одобри общо разпределение на
Коментари Харесай

МВФ вади 650 млрд. долара резерви за възстановяване на световната икономика

Съвет на шефовете на Международния валутен фонд (МВФ) одобри общо систематизиране на спомагателни аварийни активи на организацията на така наречен " Специални права на тираж " (СПТ) в размер на 650 милиарда $ за увеличение на ликвидността в международен мащаб. С тях се цели да се помогне за възобновяване на международната стопанска система, наранена от последствията от пандемията, предава ТАСС.

" Това е историческо решение, най-голямото систематизиране на СПТ в историята на МВФ и тласък за международната стопанска система във време на невиждана рецесия. Разпределението на тези средства ще бъде от изгода за всички членове на фонда, ще помогне за облекчаване на дълготрайното световно търсене на запаси, ще построи доверие и ще помогне за повишение на устойчивостта и стабилността на международната стопанска система. Това ще помогне изключително на нашите най-уязвими страни членки, които се борят да се оправят с въздействието на коронавирусната рецесия ", уточни ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева. 

Разпределението на " Специалните права на тираж " ще влезе в действие на 23-ти август. Средствата ще бъдат прехвърляни на страните-членки съразмерно на съществуващите им квоти във фонда. В същото време към 275 милиарда $ ще отидат за " развиващия се пазар и разрастващите се страни, в това число страни с ниски приходи ".  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР